Presentatie v/d paddenwerkgroep

en ook KIKKERS en SALAMANDERS
 
Stuur een
bericht of reactie

LEEFOMGEVING
Medelingen van de groep
groene kikker
pad
salamander
veel padjes
in de ton
oppakken en
ARCHIEF
Documenten
Film van
de werkgroep

Foto site
Amfibieën
Lees meer
vd  paddentrek
PADDEN  2016
Foto verantwoording
1-6 Cobie Schouwenburg


De groep mensen die het opnemen voor de padden.

                                  
20-09-2015
paddentunnels
Van de bouwmeesters van de herinrichtng Brederodelaan de onderstaande foto's ontvangen.
Klik op de foto voor een vergroting.
Paddentrek 2016
Het was een bijzonder seizoen. Het eerste jaar met de nieuwe tunnels onder de Brederodelaan, het (tijdelijke)emmer traject op Klein Wildhoef en het gaas dat doorgetrokken is langs de Krullenlaan.
Lees het hele verslag in de bijlage van 3 pagina's.
Resultaten 2016
Foto Ab Schuurman vanuit de tunnel
Foto's Joost van Marion bij de uitgang van de tunnel
20-4-2016
Uit de nieuwsbrief nr 39
Van de paddenwerkgroep Bleek en Berg
Voor dit jaar zit de paddentrek er op. Het was een bijzonder seizoen. Het eerste jaar met de nieuwe tunnels onder de Brederodelaan, het (tijdelijke) emmertraject op Klein Wildhoef en het gaas dat doorgetrokken is langs de Krullenlaan.
Het was ook een leerzaam seizoen. Op basis van al onze bevindingen hebben we her en der kleine aanpassingen gedaan aan de nieuwe faciliteiten om ze zo optimaal mogelijk te laten werken.
De tunnels zijn een duurzame oplossing en zorgen ervoor dat de padden en ook andere beesten veilig de oversteek kunnen maken naar het meertje van Caprera. Maar er blijven wel plekken waar de overtocht niet veilig is. Inzet van vrijwilligers blijft dus belangrijk en noodzakelijk.

De NRC heeft een fotoreportage gemaakt van het  overzetten van de padden. Kijk op hun website onder "paddenredders van Bloemendaal".                  Joost van Marion, coördinator.

4-juli 2016
Bij de herinrichting van de Brederodelaan is naast weggebruikers en omwonenden ook aan de padden gedacht. Drie tunnels van 30 meter liggen onder het nieuwe wegdek van de laan. Hierdoor vinden jaarlijks zo’n drieduizend padden hun weg van de duinen naar het lager gelegen water om hier hun eitjes te leggen. Op 1 juli bezocht wethouder Richard Kruijswijk de tunnels en de vrijwilligers die betrokken zijn bij de padden.
De groep mensen die het opnemen voor de padden.

Foto's Cor van Iperen
Vrijwilligers op landgoed Schapenduinen, bij paddenpoel, vanwaar de padden richting Brederodelaan trekken.

Vrijwilligers met wethouder R. Kruijswijk (met hoed) bij één van de drie paddentunnels
Voordat de paddentunnels er waren, zetten zo’n 27 vrijwilligers in de maanden februari-april dagelijks de padden over de weg. Aan beide kanten van de Brederodelaan staan schermen om te voorkomen dat de padden de weg oversteken en het risico lopen platgereden te worden. Voorheen belandden de padden in emmers die in de grond waren gegraven, waarna ze door vrijwilligers konden worden overgezet. Nu vinden de meeste padden hun weg door de drie tunnels.

Biodiversiteit
Wethouder Richard Kruijswijk: “Het werk van de vrijwilligers wordt enorm gewaardeerd. Hun werk langs de Brederodelaan wordt nu wel lichter. En voor de padden wordt het zeker een stuk plezieriger, want veel meer padden kunnen nu levend de overkant bereiken. Bovendien hoeven de padden, met de komst van de tunnels, niet langer in emmers te wachten tot mensen ze naar de overkant brengen. Het belangrijkste is dat de tunnels bijdragen aan de biodiversiteit in het gebied. Naast padden maken ook egels, marters en vossen er gebruik van.”

Natura 2000
De tunnels verbinden de Schapenduinen met de Kennemerduinen. De Schapenduinen zijn oude binnenduinen ontstaan in de vorige ijstijd. De Kennemerduinen zijn ‘jonge’ duinen, ontstaan in de middeleeuwen. Beide duinen genieten de hoogste Europese bescherming als natuurmonument door hun Natura-2000 aanwijzing. 

René Faas
Team Communicatie